Historisk satsning på helelektriska betongbilar

2022

Fyra helelektriska betongbilar rullar nu i Stockholms innerstad. En gemensam historisk klimatsatsning från Swerock och Volvo lastvagnar som kommer att minska koldioxidutsläppen med drygt 80 ton per år och bil. Glacell installerade laddstationerna som håller bilarna rullande.

De fyra ellastbilarna utgår från Swerocks fabrik i Västberga, där både betongfabrik och mottagningsanläggning för cirkulära material finns.
– Med de fyra nya laddpunkterna a 300 kWh kan fordonen laddas antingen över natten eller snabbladdas under dagen, berättar René Kristiansson, projektingenjör på Glacell.
En av de stora utmaningarna var att installera laddastationerna utan att påverka den dagliga verksamheten på fabriken i Västberga.
– Vi lyckades med projektet utan ett enda driftstopp trots att vi var tvungna att gräva upp stora delar av fabriksgården i flera omgångar, förklarar René Kristiansson.

Ett steg i rätt riktning
Eldrift är på stark frammarsch inom transportsektorn och det här projektet är ett stort steg i rätt riktning inom tyngre transporter, menar René Kristiansson.

– Det här projektet visar vägen för att man kan bli fossilfri även i anläggningsbranschen.

René Kristiansson

Fler nyheter

Träffa oss på Fastighet 2023 mässan

Kom och träffa oss på Fastighet 2023! En mässa för bostadsrättföreningar och fastighetsägare i Malmö (Scandic Triangeln) den 26 januari 2023 .

Läs mer
Skistar Concept Store

Glacell ska inom kort påbörja montaget av Skistars Concept Store i Sälen där Peab är byggherre. Lambertsson kommer tillgodose liftar och Glacell kommer utföra montaget.

Läs mer
Glacell lyser upp Helsingborg med solel

Glacell har vunnit uppdraget att installera solceller på elva kommunala fastigheter i Helsingborg.

Läs mer